U doet ertoe!

Levensstroom Coaching

Waar richt ik mij op binnen Levensstroom coaching?

Intimiteit en seksualiteit

Heeft u moeite met het ervaren van intimiteit en/of seksualiteit door bijvoorbeeld het verlies van uw partner, het hebben van een chronische ziekte, medicijngebruik of ervaringen uit het verleden dan kan ik u hierin begeleiden. Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijk in ieders leven, ook in dat van mensen die ouder zijn. Ook voor u als oudere hebben intimiteit en seksualiteit een waardevolle functie en dragen deze bij aan de kwaliteit van leven. Nog te vaak wordt gedacht dat de behoefte aan seksualiteit er op oudere leeftijd niet meer is. Dat is niet het geval. Een flink deel van de ouderen is seksueel actief. Samen met u wil ik gaan kijken door middel van gespreksvoering en oefeningen of ik u en/of partner kan coachen naar een prettiger intieme betekenisgeving.

Somberheidsklachten

U voelt zich somber en hebt nergens zin in. U beleeft weinig of geen plezier meer aan activiteiten. Zelfs eten kan u zwaar vallen of u wilt juist meer eten. Het concentreren op de dagelijkse handelingen lukt niet meer goed. U voelt zich moe en hebt weinig energie. Het lukt zelfs niet goed meer om de positieve dingen in het leven te zien. 

Somberheid kan vele oorzaken hebben. Deze kunnen ontstaan zonder overbelasting, wat bij een burn-out wel het geval is. Samen wil ik met u kijken naar wat we kunnen doen om toch weer dat stukje licht binnenin u weer te laten ontvlammen. Want waar licht is, maakt donker minder kans. Samen gaan we in gesprek en aan de hand van oefeningen proberen we uw klachten wat lichter te maken.

Rouw en verlies

Een dierbare verliezen is het meest verdrietige wat ons kan overkomen. Als we ouder worden gaan we mensen verliezen. Maar dit hoort nu eenmaal bij het leven. Want op een dag gebeurt het onvermijdelijke: U verliest een dierbare.

Voor iedereen is dit verlies anders. Niemand beleeft het verlies van een dierbaar persoon hetzelfde. Want we gaan allemaal anders om met ons verdriet, boosheid, angst, woede en andere emoties. Er bestaan ook geen vastomlijnde regels omtrent rouw. Maar er is wel een fase waar iedereen doorheen moet: Het rouwproces. Hierin wil ik u begeleiden. Door gesprekken die we voeren worden uw gedachten weer geordend en ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten. Ik wil kijken met u wat u weer balans kan geven.

Zingeving

Wat kan ik nog bijdragen aan de maatschappij? Waar zijn leuke activiteiten te doen? Wie kan mij helpen met mijn tuin? Ik ben te oud, dus er zal niet veel meer te doen zijn op mijn leeftijd. Wat maakt het leven nog de moeite waard? Dit zijn vragen die veel ouderen hebben.

Wat geeft u plezier en voldoening? Zinrijk ouder worden gaat niet vanzelf. Om plezierig oud te worden moet u ook zelf wat doen. Actief participeren in de samenleving. Verbinden is kracht. En gebruik maken van ervaring van een andere oudere en hun wijsheid.

Ik wil samen met u kijken wat wij kunnen bereiken zodat u een sociaal pensioen op kan bouwen. Misschien bent u hulpbehoevend en denkt dat u niet veel kan. Maar hoe mooi zou het kunnen zijn dat u een hobby heeft of een interesse waarmee u bij een andere oudere iets kan aanzetten tot zingeving? En wat u vervolgens weer voldoening kan geven. Wat heeft u nodig om goed en fijn oud te worden? Hoe kijkt u terug op uw leven, maar hoe kijkt u vooruit naar het einde? Deze vragen en nog meer wil ik samen met u bekijken en beantwoorden. Dit ga ik doen door vooral te kijken waar uw kracht ligt. 

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben. Maar dit doet niets af aan het feit dat eenzaamheid een strikt individuele gevoelservaring is. De ene persoon waardeert het alleen zijn, de andere persoon ervaart het alleen zijn als negatief. Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid, maar er zijn 2 soorten waarin onderscheid wordt gemaakt:

Emotionele eenzaamheid geeft meestal het sterk missen van een relatie weer. Het missen van bijvoorbeeld een partner.

Sociale eenzaamheid geeft veelal het missen van betekenisvolle relaties weer. Hier kunt u denken aan het gemis aan een bredere groep mensen, zoals vrienden, collega’s of buurtgenoten.

Deze eenzame gevoelens kunnen invloed hebben op uw gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Samen met u wil ik zoeken naar voorgestelde mogelijkheden die aansluiten bij uw achtergrond(en) van eenzaamheid én bij uw wensen.